Content protected by Whocopied.me

Guide: Tørdragt til Havkajak:

Hvad kan du forvente - og hvordan er levetiden på din tørdagt? Når du køber en tørdragt kan det være let at fristes til at tro, at så er der 2 år med ingen skader – og sker der noget, så er alt dækket af reklamationsretten. Også slitage og brud. Men hvordan forholder det sig egentlig – og hvordan sikrer du dig at din tørdragt får det bedste og længste liv? 

 

Garanti - Reklamation: Hvad er hvad? 

Når det kommer til teknisk udstyr, så er der flere parametre man skal tænke på. 

 

Der er en given hård fremtid for alt, der får sin dåb i saltvand og det er altafgørende at man husker at skylle og tørre efter brug – hver gang. 
I hvert fald, hvis man har ønsket om optimal holdbarhed. Det er regel nummer 1 – kombineret med omhyggelighed. 

 

Når du gør et køb, så ja – så er der en 2 års reklamationsret. De fleste forveksler den med 2 års garanti – det er langt fra det samme – men hvad er så forskellen? 


Reklamationsretten betyder, at hvis du køber en vare hos en forhandler, skal forhandleren løse produktionsfejl på dine produkter i de første to år efter du har købt en varen.
En garanti er noget ekstra, som sælgeren, importøren eller producenten frivilligt kan vælge give dig på et produkt, du køber.

 


Garantien skal stille dig væsentligt bedre end købeloven. Derfor er den kun noget værd, hvis den fungerer som et supplement til dine lovbestemte rettigheder.

En garanti kan for eksempel gøre det muligt for dig at klage over et produkt i længere tid end de to år, som reklamationsretten dækker. Den kan også dække situationer, som ellers ikke ville være omfattet af reklamationsretten.

Det betyder, at du sagtens kan slide et par sko op inden for de første 2 år uden at kunne forvente et par nye – det handler om, hvor meget du benytter dine sko.

Du kan også sagtens ødelægge dine sko uden at være berettiget til et par nye – det handler om at du sagtens kan udsætte dem for vold eller være uheldig, uden at kunne forvente et par nye ved kassen i den butik, hvor de er købt.

Levetid er således ikke sidestillet med reklamationstiden: Det betyder, at har du slidt det op eller brugt det uhensigtsmæssigt indenfor  den 2-årige reklamationsperiode, er det således ikke en reklamation. 

 

 


Oversætter man det til vores verden på vandet og i tørdragtens univers – ja, så giver tingene måske lidt mere mening, når der gøres indsigelser og der ikke altid bliver vendt retur med et ’Værsgo’ – her er en ny’. Om reklamationsretten dækker handler – i store træk - om, hvorvidt skaden er en produktionsfejl, der har udviklet sig eller du selv har forvoldt slitage eller skade. 

 

Du skal forvente, at det koster dig 100 kr. pr. gang at bruge din dragt 
Bliver det billigere, har du været rigtig dygtig til at passe på dit udstyr. 

 

Det er således ikke muligt at argumentere alene for at du har haft din dragt i xx-antal måneder eller uger – reelt vil det være mere interessant at se på, hvor mange ro-timer, du har anvendt din dragt i forhold til om en slitage der kan være påført er rimelig.

 

 

 


 

Fødderne på din dragt er særligt udsatte 


Når du motionerer et område på et stykke højteknologisk beklædning så ER det mere udsat og vil over tid reagere – det er på en tørdragt for eksempel fødderne, som du særligt skal passe på.

Brug fodtøj frem for at træde direkte ned på jorden i din tørdragt – det vil skåne den markant. En lille sten kan lave et mikro-hul og så er dragten ikke tæt længere. 

En anden accept der er vigtigt at nå frem til er, at en tørdragt er dyr at anvende: Du skal forvente, at det koster dig 100 kr. pr. gang at bruge din dragt – bliver det billigere, har du været rigtig dygtig til at passe på dit udstyr. 

Levetid er således ikke sidestillet med reklamationstiden: Det betyder, at har du slidt det op eller brugt det uhensigtsmæssigt indenfor  den 2-årige reklamationsperiode, er det således ikke en reklamation. 

 

 

En tørdragt ER en helt fantastisk og skøn ting at eje i sin gear-bank – og for de fleste vil det også kunne betale sig, fordi det forlænger sæsonen, holder kulden fra døren og giver en skøn komfort, som gør, at du kan nyde dine ture på vandet ekstra meget. 


I stedet for at ærgre sig over, at det er sure penge at bruge på et stykke udstyr bør man i stedet, hvis man nogen sinde har ejet en tørdragt - glæde sig over at kunne holde varmen, nyde en længere sæson.

Det er ofte også tilfldet, når man først HAR en tørdragt - så er den svært at undvære igen  

En lækker tørdragt udvider skare af muligheder og opgraderingen af komfort giver sig selv. Så følger der en procedure af vedligeholdelse og rengøring med – men det er der jo også når man skyller våddragt, kajak pagaj osv. 

Det får man efterhånden ført ind som rutine. Ofte handler det meste omindstilling og point of view: 
Er der flere fordele end ulemper?